Skip to content

UiPath en Microsoft Power Automate betwisten elkaar het marktleiderschap op het gebied van robotic process automation software (gemeten naar jaarlijkse groei).  Vooral vanaf 2017 laten ze een steile groei van het aantal klanten optekenen, wat zich ook vertaalt in de geschatte waardering van het bedrijf op 8 miljard USD.  Het is daarmee zelfs één van de grootste bedrijven in het wereldwijde AI-landschap.  Specifiek voor België en Nederland is UiPath een dominante speler, met een klein voorbehoud voor de financiële sector waar BluePrism historisch een sterke positie verworven heeft.

UiPath is een goede keuze voor elke organisatie die de mogelijkheden van RPA wil benutten. Ongeacht of het gaat om een eerste voorzichtige proof of concept, dan wel om een doorgedreven automatisatie waarin een groot aantal medewerkers en processen betrokken zijn.
De lage instapdrempel en brede toepassingsmogelijkheden maken het relatief eenvoudig om snel ervaring op te bouwen en op korte termijn al een mooie business case neer te zetten. Mits de ontwikkelingen voldoende doordacht gebeuren, bevat het UiPath platform ook alle componenten om op elke schaal ingezet te kunnen worden.

De voor- en nadelen

Voordelen

Lage instapdrempel

Starten met UiPath vergt geen grote investeringen.  Voor kleinere organisaties en voor evaluatie-doeleinden kan een gratis “community” versie gedownload worden.  Het mooie is dat deze versie reeds alle functionaliteiten van de betalende versie bevat.  Ook het aanschaffen van de betalende “enterprise” versie hoeft niet op grote financiële bezwaren te stuiten met jaarlijkse licentiekosten voor de basis set-up die rond de €5.000 liggen. Dat is weliswaar in sommige gevallen een stuk duurder dan Microsoft Power Platform, maar Power Platform is nog te beperkt qua funtionaliteit voor veel bedrijven, ook voor eenvoudige toepassingen.

Uitgebreide opleiding en support

Naast het feit dat de community versie kosteloos ter beschikking gesteld wordt, is ook het trainingsmateriaal gratis online beschikbaar in de UiPath Academy.  Aan het doorlopen van de verschillende trainingsmodules zijn certificaten verbonden, die behaald kunnen worden wanneer online tests met positief resultaat worden afgelegd.  Als aanvulling op de Academy is er ook een zeer actief UiPath Forum waar ontwikkelaars elkaar vinden voor vragen en voor het uitwisselen van ervaringen.  Klanten met een betalende licentie kunnen bovendien beroep doen op de support diensten van UiPath zelf, vergelijkbaar met een klassieke helpdesk.

Gebruiksvriendelijke ontwikkeling en user interface

De user interface van UiPath is vrij gebruiksvriendelijk en eenvoudig opgebouwd.  Processen worden voorgesteld in een Visio-achtige workflow die het makkelijk maakt om het overzicht te behouden.  De activiteiten kunnen via drag & drop geselecteerd worden uit een bibliotheek, waar ze via een handige zoekfunctie kunnen gevonden worden.  Mits een doordachte opbouw, kunnen modules die in verschillende processen terugkomen, zonder veel moeite hergebruikt worden. Verder beschikt UiPath over een recorderfunctionaliteit, die het mogelijk maakt om de wijze waarop een menselijke gebruiker een proces uitvoert, op te nemen en die basis als uitgangspunt te nemen voor het eigenlijke automatiseren.

Attended en unattended

Attended en unattended zijn begrippen die vaak gebruikt worden wanneer het over RPA gaat.  Kort gezegd gaat dit om het onderscheid tussen een eindgebruiker die rechtstreeks controle uitoefent over de bot en er in zekere zin mee in dialoog gaat, tegenover een bot die onzichtbaar achter de schermen, vaak gescheduled, een proces afwerkt.  Beide scenario’s worden door UiPath ondersteund en binnen één omgeving is ook de combinatie van beide types mogelijk.

Nadelen

Eenvoud versus robuustheid en schaalbaarheid

De lage instapdrempel en uitgebreide ondersteuning maken van UiPath voor velen een geprefereerd startpunt voor een RPA traject. Echter, zodra voor de inzetbaarheid in een corporate omgeving veiligheid, robuustheid, schaalbaarheid en daaraan gekoppelde performance, aan belang toenemen, stijgt de noodzaak aan een ervaren partner en/of een langere leercurve. Met name het opzetten van een Orchestrator, een soort super-bot die alle andere bots aanstuurt, opvolgt en coördineert moet weloverwogen gebeuren.

.Net gebaseerd, maar oplettendheid vereist

De UiPath software is gebaseerd op het .Net platform. De syntax van variabelen en formules sluiten dan ook hierbij aan, en ontwikkelaars met ervaring hierin hebben een stapje voor. Echter, her en der duiken subtiele verschillen op die de nodige opmerkzaamheid vereisen om een goed functioneren van de bot te garanderen.

Relevante diensten

Teroco Databots & RPA

Hyperautomation

Hyperautomation automatiseert processen door het bundelen van verschillende technologieën (apps, chatbot, AI, OCR…) in één geïntegreerde no-code / low-code oplossing. Een databot brengt de verschillende technologiëen samen en verbindt ze naadloos met bestaande interne of externe systemen.

Automation

Automation

RPA – snel, betaalbaar en flexibel. RPA is gegroeid uit onder andere de “lean software development” principes die  NASA in…

EDI

EDI

EDI staat voor Electronic Data Interchange en is een verzamelnaam voor het uitwisselen van data volgens een vaste standaard. Daar…

Relevante sectoren

Finance

Finance

Databots koppelen alles aan alles Data uit pakweg je ERP, MIS of  boekhouding vergelijken en samenbrengen? Debiteurenbeheer en opvolging van vorderingen? Dashboards voor Pricing? Dat…

Contacteer ons

Nog vragen, of niet gevonden waar je naar zocht? Wij helpen je graag verder, neem via dit formulier contact met ons op en wij doen ons best al je vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Back To Top
Zoeken