Skip to content

Op zeer korte tijd heeft Microsoft zich naar de top van het RPA landshap gekatapulteerd dankzij een strategie die berust op :

  1. Integratie van hun RPA capaciteiten in het Microsoft Power Platform,  Microsoft Power Platform, dat bestaat uit Microsoft Power Automate (RPA tool), Power BI, Power Apps en Power Virtual Agents. Dat Microsoft Power Platform is gebouwd rond de Power Fx low-code programmeertaal
  2. Integratie met de alomtegenwoordige Microsoft kantoorsoftware, waar bijna elke werknemer vertrouwd mee is: Microsoft 365, Dynamics 365, GitHub en Teams.
  3. Voordelige licentiestructuur die de visie “iedere werknemer zijn eigen virtuele assistent” mogelijk maakt.

Vooral de integratie met Power Apps maakt knappe use cases mogelijk: de combinatie Power Automate – Power Apps laat toe vertrouwde windows schermen volledig op maat te maken en ze toe voeden met data vanuit verschillende onderliggende systemen. Werknemers die dagelijks door 5 schermen moeten ploegen om 1 order af te werken weten dit soort toepassingen bijzonder te waarderen.

Door de gigantische penetratie die Microsoft op de markt van bedrijfssoftware en besturingssystemen heeft, gekoppeld aan stevige marketing is Microsoft Power Platform terecht als een komeet naar de top van het RPA firmament gekatapulteerd.

En terecht: de vertrouwde look & feel, de brede beschikbaarheid (onderdeel van de Office365 suite) en de integratie met de Microsoft toepassingen die op zowat elk kantoor dagelijks gebruikt worden zijn uniek.

De voor- en nadelen

Voordelen

Eenvoudig beschikbaar

Door de integratie van Power Automate in het Microsoft 365 platform, waarmee quasi alle bedrijven reeds vertrouwd zijn, is Power Automate op een eenvoudige manier toegankelijk voor een groot publiek.

Pricing

De tariefstructuur van Power Automate is helder en vrij beschikbaar. Dit is een aangenaam verschil met de grote spelers waarbij het moeilijk is om aan concrete tariefinformatie te komen, in het geval van Kofax zelfs ronduit ingewikkeld om erachter te komen welke elementen er nu echt nodig zijn om volwaardig van start te kunnen gaan. Toch ook een bemerking bij deze schijnbaar aantrekkelijke pricing: de grote spelers, zoals UiPath en Automation Anywhere stellen voor de KMO-markt de zogenaamde “community” versie ter beschikking. Die zijn volledig functioneel én gratis, en vormen in die zin misschien een nog gunstiger alternatief.

Gebruiksvriendelijk

De functionaliteiten zijn weliswaar beperkt, maar voor wie vertrouwd is met het Microsoft ecosysteem, is het gebruik vrij eenvoudig, met drag & drop functionaliteiten.

Nadelen

Lange weg te gaan qua functionaliteiten

De gevestigde RPA-spelers bouwen en perfectioneren al lange tijd allerhande functionaliteiten die automatisatie over alle systemen heen mogelijk maken. Microsoft Power Automate staat hier nog aan het begin van een lange reis.

Geen interactie tussen bot en eindgebruiker

Interactiemogelijkheden tussen bot en eindgebruiker zijn niet standaard voorzien in Power Automate. Uiteraard kan Microsoft PowerApps hiervoor ingeroepen worden, maar dat heeft uiteraard een impact op het kostenplaatje.

Eerder geschikt voor eenvoudige automatisaties

Het aantal taken per workflow is beperkt, en de opbouw van de workflow zelf moet lineair verlopen. Het bouwen van complexe workflows die met verschillende basisscenario’s kunnen omgaan, wordt daardoor snel complex en onoverzichtelijk.

Relevante diensten

Teroco Databots & RPA

Hyperautomation

Hyperautomation automatiseert processen door het bundelen van verschillende technologieën (apps, chatbot, AI, OCR…) in één geïntegreerde no-code / low-code oplossing. Een databot brengt de verschillende technologiëen samen en verbindt ze naadloos met bestaande interne of externe systemen.

Automation

Automation

RPA – snel, betaalbaar en flexibel. RPA is gegroeid uit onder andere de “lean software development” principes die  NASA in…

EDI

EDI

EDI staat voor Electronic Data Interchange en is een verzamelnaam voor het uitwisselen van data volgens een vaste standaard. Daar…

Relevante sectoren

Finance

Finance

Databots koppelen alles aan alles Data uit pakweg je ERP, MIS of  boekhouding vergelijken en samenbrengen? Debiteurenbeheer en opvolging van vorderingen? Dashboards voor Pricing? Dat…

Contacteer ons

Nog vragen, of niet gevonden waar je naar zocht? Wij helpen je graag verder, neem via dit formulier contact met ons op en wij doen ons best al je vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Back To Top
Zoeken