Skip to content

Automation Anywhere en UiPath vochten een tijdlang een robbertje uit wat betreft het marktleiderschap.  Intussen is het duidelijk dat UiPath de overhand heeft, in het bijzonder sinds Microsoft de RPA markt opentrok richting de RPA “doe-het-zelvers”. UiPath kon daar makkelijker in mee dan Automation Anywhere. Dat neemt niet weg dat Automation Anywhere een zeer degelijke tool is, met een mooi track-record, en bij voornamelijk erg grote organisaties (Fortune 500) een stevige voet aan de grond heeft.

Alle belangrijke RPA-spelers beroepen zich uiteraard graag op de grootste klanten, en bij Automation Anywhere is dat vanaf het begin de insteek.  De tool is schaalbaar, robuust en heeft een grote marktpenetratie; elementen die vertrouwen opwekken. Ook zijn alle elementen voor een robuust ecosysteem aanwezig: bot-store, AI-integratie, community versie en university.  Daar staat tegenover dat een stevige investering in zowel licenties, infrastructuur als training vereist is alvorens van start te kunnen gaan. Het aantal beschikbare developers is in de Benelux markt erg beperkt.

De voor- en nadelen

Voordelen

AI-Integratie

Met zijn “IQ Bot” zet Automation Anywhere sterk in op het verder inbedden van andere componenten van artificiële intelligentie in zijn RPA-oplossing. Met name machine learing en natural language processing worden ingezet om ongestructureerde data toch bruikbaar te maken voor verwerking door databots. Recentelijk wordt Automation Anywhere op die flank echter fors aangevallen door IBM.

Bot Store

De bot store is nog het best te vergelijken met een app-store, maar dan voor RPA-scripts.  Vooraf gebouwde, generieke modules die kunnen gedownload worden om zo te gebruiken of als onderdeel van een grotere automatisatie.  Dat het idee aanslaat is duidelijk, want UiPath heeft niet lang op zich laten wachten om een soortgelijk initiatief te ontplooien.

Attended en unattended

Attended en unattended zijn veel voorkomende begrippen in de context van Databots. Dit gaat simpelweg om het onderscheid tussen een eindgebruiker die rechtstreeks samenwerkt met de Databot en ermee interageert, tegenover een bot die onzichtbaar achter de schermen processen end-to-end afwerkt. Beide scenario’s worden door Automation Anywhere ondersteund, wat leidt tot een brede inzetbaarheid.

Goede schaalbaarheid

Door zijn roots in grote organisaties, is schaalbaarheid als het ware ingebakken in Automation Anywhere. Zowel de technische infrastructuur (met onder andere een “control room”) als de functionaliteiten om componenten van scripts op een eenvoudige manier te hergebruiken. De Botfarm biedt daarbovenop een cloud-oplossing die toelaat de capaciteit quasi continu aan te passen aan de behoeften.

Nadelen

Kostprijs

Zoals de focus op grotere klanten al doet vermoeden, hangt er aan Automation Anywhere een prijskaartje. Dit ligt duidelijk boven die van Microsoft of UiPath, al biedt het startpakket van AA wel enkele mooie extra’s. De licentieformules bieden verscheidene opties, met onder meer een interessant geprijsd instap pakket.

Installatie

Installatie en technische set-up zijn verre van eenvoudig. Het vergt heel wat fine-tuning voor de databots up and running zijn in een complexere IT-architectuur. Daarmee gaan helaas een paar van de basisvoordelen van rpa verloren: De installatie duurt langer en er is meer support nodig van je IT department. Dit gezegd zijnde, in vergelijking met klassieke automatisering en systeemintegraties blijft Automation Anywhere een heel stuk eenvoudiger om aan de praat te krijgen. Met de release in het najaar van 2019 heeft Automation Anywhere wel een belangrijke stap gezet door het beschikbaar stellen van bots via een web-interface, zonder dat lokale installatie vereist is. In een aantal gevallen countert dit het architectuur vraagstuk.

Gebruiksvriendelijkheid

Onder de grote rpa spelers wordt Automation Anywhere als de minder gebruiksvriendelijke beschouwd. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat de workflows, in tegenstelling tot bij de andere spelers, minder grafisch worden voorgesteld. De ontwikkelomgeving is meer code-gedreven, wat maakt dat personen zonder of met een beperkte achtergrond in programmeren, toch wat meer moeite hebben om het zich het scripten eigen te maken. Anderzijds beschikt Automation Anywhere wel over een recorder functionaliteit, die door het opnemen van de menselijke acties, automatisch een aanzet geeft voor het uiteindelijke script. Ook de beschikbare activiteiten kunnen via een eenvoudige drag and drop aan het script toegevoegd worden, vergelijkbaar met de andere tools.

Relevante diensten

Teroco Databots & RPA

Hyperautomation

Hyperautomation automatiseert processen door het bundelen van verschillende technologieën (apps, chatbot, AI, OCR…) in één geïntegreerde no-code / low-code oplossing. Een databot brengt de verschillende technologiëen samen en verbindt ze naadloos met bestaande interne of externe systemen.

Automation

Automation

RPA – snel, betaalbaar en flexibel. RPA is gegroeid uit onder andere de “lean software development” principes die  NASA in…

EDI

EDI

EDI staat voor Electronic Data Interchange en is een verzamelnaam voor het uitwisselen van data volgens een vaste standaard. Daar…

Relevante sectoren

Finance

Finance

Databots koppelen alles aan alles Data uit pakweg je ERP, MIS of  boekhouding vergelijken en samenbrengen? Debiteurenbeheer en opvolging van vorderingen? Dashboards voor Pricing? Dat…

Contacteer ons

Nog vragen, of niet gevonden waar je naar zocht? Wij helpen je graag verder, neem via dit formulier contact met ons op en wij doen ons best al je vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Back To Top
Zoeken