RPA Tools - Microsoft Power Automate

Microsoft Power Automate

Met het omvormen van Microsoft Flows naar Microsoft Power Automate, heeft Microsoft duidelijk de keuze gemaakt om de snel groeiende RPA-markt te vervoegen.  Er is nog een lange weg te gaan om op het niveau van de “grote 3” te komen, al moeten we ondertussen eigenlijk spreken van “grote 2”, Automation Anywhere & UiPath.  Toch is deze intrede van belang, al was het maar om de laatste twijfelaars in de toekomst van deze sector over de streep te trekken.

Recent (mei 2020) heeft Microsoft dit geloof trouwens nog verder versterkt met de aanschaf van Softomotive, in RPA-middens bekend met hun belangrijkste product Winautomation.  Qua penetratiegraad scoort Winautomation eerder laag, en wat betreft functionaliteiten is de score eerder gemiddeld.  Dat neemt niet weg dat Softomotive Microsoft een kleine jump-start kan geven op deze markt.  Dat is nodig gezien de dominantie van de grote 2.

Hoe het uiteindelijk zal uitdraaien in nog even afwachten.  Niet alle acquisities verlopen even succesvol.  Dat geld voor Microsoft (remember Windows Phone?), maar ook voor de RPA-markt.  Al in 2016 kocht Pega de RPA-speler OpenSpan maar wist tot nu toe geen brokken te maken op die markt, ondanks intense marketing.  Ook het verwerven van de kleine franse speler Contextor door SAP eind 2018 heeft nog niks schokkends voortgebracht.  Voorlaatste in het rijtje tenslotte is de overname door Appian van  Jidoka, met voornamelijk een footprint in de Spaanstalige wereld. Wait and see wat dit op termijn allemaal zal betekenen, voorlopig nemen we alvast mee dat het vertrouwen in de RPA-markt groot is, en consolidatie onvermijdelijk.

Bekijk onze business cases

Voordelen Power Automate

Eenvoudig beschikbaar

Door de integratie van Power Automate in het Microsoft 365 platform, waarmee quasi alle bedrijven reeds vertrouwd zijn, is Power Automate op een eenvoudige manier toegankelijk voor een groot publiek.

Pricing

De tariefstructuur van Power Automate is helder en vrij beschikbaar.  Dit is een aangenaam verschil met de grote spelers waarbij het moeilijk is om aan concrete tariefinformatie te komen, in het geval van Kofax zelfs ronduit ingewikkeld om erachter te komen welke elementen er nu echt nodig zijn om volwaardig van start te kunnen gaan.  Toch ook een bemerking bij deze schijnbaar aantrekkelijke pricing: de grote spelers, zoals UiPath en Automation Anywhere stellen voor de KMO-markt de zogenaamde “community” versie ter beschikking.  Die zijn volledig functioneel én gratis, en vormen in die zin misschien een nog gunstiger alternatief.  

Gebruiksvriendelijk

De functionaliteiten zijn weliswaar beperkt, maar voor wie vertrouwd is met het Microsoft ecosysteem, is het gebruik vrij eenvoudig, met drag & drop functionaliteiten.

 

Nadelen Power Automate

Lange weg te gaan qua functionaliteiten

De gevestigde RPA-spelers bouwen en perfectioneren al lange tijd allerhande functionaliteiten die automatisatie over alle systemen heen mogelijk maken.  Microsoft Power Automate staat hier nog aan het begin van een lange reis.

Geen interactie tussen bot en eindgebruiker

Interactiemogelijkheden tussen bot en eindgebruiker zijn niet standaard voorzien in Power Automate.  Uiteraard kan Microsoft PowerApps hiervoor ingeroepen worden, maar dat heeft uiteraard een impact op het kostenplaatje.

 

Eerder geschikt voor eenvoudige automatisaties

Het aantal taken per workflow is beperkt, en de opbouw van de workflow zelf moet lineair verlopen.  Het bouwen van complexe workflows die met verschillende basisscenario’s kunnen omgaan, wordt daardoor snel complex en onoverzichtelijk.

Benieuwd hoe wij RPA implementeren?
Kom vrijblijvend een kop koffie drinken met onze specialisten

Conclusie Microsoft Power Automate

Met Power Automate bevestigt Microsoft het geloof in de RPA markt.  Qua functionaliteiten zullen  Automation Anywhere en UiPath het nog niet warm krijgen, maar als het Microsoft echt menens is, kunnen we in de toekomst uiteraard niet om hen heen kijken, al was het maar door de gigantische penetratie die ze dankzij hun enorm sterk positie op de markt van bedrijfssoftware en besturingssystemen, hebben.

Spreek vrijblijvend met een van onze RPA specialisten

TEROCO | Databots, your digital shortcut