RPA Tools - Blue Prism

Als er drie namen van RPA-software genoemd moeten worden, hoort Blue Prism daar zeker bij, samen met Automation Anywhere en UiPath.  Het debat “wie was nu de eerste” is altijd een beetje geladen, maar stellen dat Blue Prism bij de pioniers gerekend mag worden en zelfs mee aan de wieg gestaan heeft van het begrip robotic process automation is zeker niet overdreven.  Het is tot op vandaag ook het enige beursgenoteerde puur-RPA bedrijf (AIM: PRSM) en heeft sinds zijn eerste notering in maart 2014 een mooie groei laten optekenen, die ook sprekend is voor de groeicurve van RPA in het algemeen. Voor 2017 kon Blue Prism wellicht zelfs aanspraak maken op het marktleiderschap, onder andere dankzij zijn pioniersrol en een sterke verankering in de financiële sector.  Ondertussen hebben Automation Anywhere en vooral UiPath de leidende positie overgenomen, voornamelijk door een andere markt- en productstrategie. Overschakelen van RPA-provider is bovendien verre van eenvoudig – scripts zijn in de praktijk niet overdraagbaar tussen de verschillende producten – wat maakt dat de bestaande klantenbasis die opgebouwd is tijdens de pioniersjaren, nauwelijks afbrokkelt.

Bekijk onze business cases

Voordelen Blue Prism

Stabiel en betrouwbaar

Door de pioniersrol die Blue Prism onmiskenbaar gespeeld heeft in het RPA-landschap en de klantenbasis van voornamelijk erg grote organisaties, kan het bogen op een uitgebreide ervaring.  Dit resulteert in een tool met een grote maturiteit en een betrouwbare werking.

Robuuste en eenvoudige architectuur

Blue Prism beperkt zich bewust tot unattended robots, waarbij er geen directe interactie met de gebruiker mogelijk is.  Dit leidt tot een relatief eenvoudige, server-based architectuur waarbij er geen rechtstreekse toegang tot de bots langs gebruikerszijde mogelijk is.  Dat draagt op zijn beurt uiteraard opnieuw bij tot de veiligheid en robuustheid van het geheel, en beperkt het aantal te installeren componenten.

Security

Door de van oudsher sterke aanwezigheid in de financiële sector, zijn de security voorzieningen goed uitgebouwd; encryptie, user management en omgang met credentials horen bij de beste van de markt.

Beschikbare resources

De relatief lange staat van dienst van Blue Prism maakt dat er een eerder beperkte maar doorgaans vrij ervaren basis van ontwikkelaars is opgebouwd. Vaak wordt om aan voldoende capaciteit te komen, ook offshore gekeken.

Herbruikbaarheid

Blue Prism bevat functionaliteit die effectief gericht is op het hergebruik van aangemaakte objecten.

Nadelen Blue Prism

Geen attended

Blue Prism biedt, naar eigen zeggen bewust, geen attended automation – waarin rechtstreekse interactie tussen de bot en de eindgebruiker mogelijk is – aan. Dit komt wellicht de robuustheid ten goede, maar beperkt anderzijds wel aanzienlijk het aantal mogelijke use-cases.  Een aantal organisaties reageren hierop door voor een dual-sourcing model te opteren, en de attended automation in een andere tool op te vangen.

Gesloten eco-systeem

In tegenstelling tot veel andere spelers, stelt Blue Prism geen gratis testversie ter beschikking, trainingsmateriaal is enkel betalend via erkende partners te verkrijgen en ook een forum waarin gebruikers ervaring kunnen uitwisselen ontbreekt grotendeels.

Hoge instapdrempel

De licentiepolitiek maakt dat de instapdrempel voor Blue Prism hoog is. De hoge basisprijs, het verplichte minimum aantal aan te kopen licenties en de looptijd langer dan een jaar, resulteren al snel in initiële set-up kosten in de buurt van €100.000,- of meer voor licenties alleen, al bestaat er wel enige onderhandelingsmarge.

Geen recording

een andere bewuste keuze, volledige in lijn met het vorige punt, is het ontbreken van een recorder functie.  Dit betekent meteen ook dat het implementeren van Blue Prism echte IT development skills vereist.

Benieuwd hoe wij RPA implementeren?
Kom vrijblijvend een kop koffie drinken met onze specialisten

Conclusie Blue Prism

Ooit onbetwist bij de marktleiders in RPA, lijkt Blue Prism de koppositie te moeten overlaten aan grote rivalen Automation Anywhere en UiPath.  Zowel de keuze van aangeboden functionaliteiten, een gesloten eco-systeem als een stevige licentie-politiek, dragen hiertoe bij. Echter wie op zoek is naar enkel een unattended oplossing, met een compromisloze visie op veiligheid en robuustheid, is bij Blue Prism nog altijd aan het juiste adres.

Spreek vrijblijvend met een van onze RPA specialisten

TEROCO | Databots, your digital shortcut