RPA Tools - Automation Anywhere

Automation Anywhere vs UiPath is een heftige strijd om het marktleiderschap op het gebied van RPA tools.  Op de Europese- en zeker de Benelux-markt lijkt Automation Anywhere echter op achtervolgen aangewezen, met BluePrism en UiPath die het leeuwendeel van de nog jonge markt opeisen. Dat neemt niet weg dat Automation Anywhere al een mooi track-record heeft opgebouwd, en bij voornamelijk erg grote organisaties (Fortune 500) een stevige voet aan de grond heeft.

Voordelen Automation Anywhere

AI-Integratie

Met zijn “IQ Bot” zet Automation Anywhere sterk in op het verder inbedden van andere componenten van artificiële intelligentie in zijn RPA-oplossing. Met name machine learing en natural language processing worden ingezet om ongestructureerde data toch bruikbaar te maken voor verwerking door Databots.

Bot Store 

De bot store is nog het best te vergelijken met een app-store, maar dan voor RPA-scripts.  Vooraf gebouwde, generieke modules die kunnen gedownload worden om zo te gebruiken of als onderdeel van een grotere automatisatie.  Dat het idee aanslaat is duidelijk, want UiPath heeft niet lang op zich laten wachten om een soortgelijk initiatief te ontplooien.

Attended en unattended

Attended en unattended zijn veel voorkomende begrippen in de context van Databots. Dit gaat simpelweg om het onderscheid tussen een eindgebruiker die rechtstreeks samenwerkt met de Databot en ermee interageert, tegenover een bot die onzichtbaar achter de schermen processen end-to-end afwerkt. Beide scenario’s worden door Automation Anywhere ondersteund, wat leidt tot een brede inzetbaarheid.

Goede schaalbaarheid

Door zijn roots in grote organisaties, is schaalbaarheid als het ware ingebakken in Automation Anywhere. Zowel de technische infrastructuur (met onder andere een “control room”) als de functionaliteiten om componenten van scripts op een eenvoudige manier te hergebruiken. De Botfarm biedt daarbovenop een cloud-oplossing die toelaat de capaciteit quasi continu aan te passen aan de behoeften.


Toegankelijkheid

Het mag ondertussen duidelijk zijn dat het doelpubliek van Automation Anywhere zich eerder bij de grote bedrijven en organisaties bevindt. Dat neemt niet weg dat ook zij hun instapdrempel willen verlagen door het ter beschikking stellen van een gratis community versie en een university die gratis of tegen erg beperkte kosten online trainingen ter beschikking stelt. Het ligt voor de hand dat ze de mosterd hiervoor bij UiPath gehaald hebben. Het aantal beschikbare resources zal daarom in de toekomst wellicht ook in onze contreien toenemen.

Nadelen Automation Anywhere

Kostprijs

Zoals de focus op grotere klanten al doet vermoeden, hangt er aan Automation Anywhere een prijskaartje. Dit ligt weliswaar nog onder dat van Blue Prism, maar boven het aanbod van UiPath, al biedt het startpakket van AA wel enkele mooie extra’s. De licentieformules bieden verscheidene opties, met onder meer een interessant geprijsd instappakket, maar organisaties die streven naar een vrij volledige set-up, overschrijden al gauw de drempel van €40.000,-.

Installatie

Installatie en technische set-up zijn verre van eenvoudig. Het vergt heel wat fine-tuning voor de Databots up and running zijn in een complexere IT-architectuur. Daarmee gaan helaas een paar van de basisvoordelen van Databots verloren: De installatie duurt langer en er is meer support nodig van je IT department. Dit gezegd zijnde, in vergelijking met klassieke automatisering en systeemintegraties blijft Automation Anywhere een heel stuk eenvoudiger om aan de praat te krijgen.  Met de release in het najaar van 2019 heeft Automation Anywhere wel een belangrijke stap gezet door het beschikbaar stellen van bots via een web-interface, zonder dat lokale installatie vereist is.  In een aantal gevallen countert dit het architectuur vraagstuk.


Gebruiksvriendelijkheid

Onder de grote drie wordt Automation Anywhere als de minder gebruiksvriendelijke beschouwd. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat de workflows, in tegenstelling tot bij de andere spelers, minder grafisch worden voorgesteld. De ontwikkelomgeving is meer code-gedreven, wat maakt dat personen zonder of met een beperkte achtergrond in programmeren, toch wat meer moeite hebben om het zich het scripten eigen te maken. Anderzijds beschikt Automation Anywhere wel over een recorder functionaliteit, die door het opnemen van de menselijke acties, automatisch een aanzet geeft voor het uiteindelijke script. Ook de beschikbare activiteiten kunnen via een eenvoudige drag and drop aan het script toegevoegd worden, vergelijkbaar met de andere tools.

Teroco marketing & sales - Pascal Kemps
Benieuwd naar de voordelen van RPA?
Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze specialisten

Conclusie Automation Anywhere

Alle belangrijke RPA-spelers beroepen zich uiteraard graag op de grootste klanten, en bij Automation Anywhere is dat vanaf het begin de insteek.  De tool is schaalbaar, robuust en heeft een grote marktpenetratie; elementen die vertrouwen opwekken. Ook zijn alle elementen voor een robuust ecosysteem aanwezig: bot-store, AI-integratie, community versie en university.  Daar staat tegenover dat een stevige investering in zowel licenties, infrastructuur als training vereist is alvorens van start te kunnen gaan.

Spreek vrijblijvend met een van onze RPA specialisten

 

TEROCO | Databots, your digital shortcut