Het juiste proces voor je RPA pilot

Je hebt al wat RPA-leveranciers over de vloer gehad. Maar je stelt je vragen bij de geschiktheid van jouw RPA pilot proces? Is je proces eigenlijk wel geschikt voor RPA? En welke tool je nu moet gaan gebruiken? RPA is immers een vlag die heel wat ladingen dekt. Van heel eenvoudige tooltjes die deel uitmaken van Office 365 tot geavanceerde databots… allemaal kunnen ze RPA oplossingen bieden.

Je vragen zijn geheel gerechtvaardigd: Enerzijds bepaalt je RPA pilot of je snel en aantoonbaar resultaat zal kunnen voorleggen. Anderzijds bepaalt de keuze van de tool niet enkel je toekomstige mogelijkheden… je beperkt ook je mogelijke implementatiepartners, want die zijn niet zomaar universeel inwisselbaar. Wil je meer weten over de voornaamste leveranciers van RPA technologie in de markt? Bekijk dan onze pagina’s rond dit thema.

5 regels voor een succesvol RPA pilootproject

Het proces dat je wil automatiseren is zeker geschikt voor RPA als het…

 • verloopt volgens vaste business rules.
 • gebruik maakt van gestructureerde data.
 • slechts toegang behoeft tot een paar systemen.
 • je een snelle financiële payback oplevert.
 • kan worden voorgedaan op een computerscherm door je medewerkers.
Geef je ons 30 minuten?
Geef ons 30 minuten en wij leggen de mogelijkheden uit onder het genot van een lekker kopje koffie.

Geschikt voor RPA?

Zoek je nog inspiratie voor je RPA project? Check dan zeker ons download centrum! Twijfel je daarna nog? Dan vind je hieronder wat vuistregels om te bepalen of jouw project geschikt voor RPA is. Aan hoe meer van deze punten je proces voldoet, hoe geschikter het is om een databot op los te laten. Graag advies op maat? Doe dan onze RPA geschiktheid test onderaan deze pagina!

 • Een stabiel proces: als het proces regelmatig verandert moet je je databot telkens een nieuw trucje aanleren. Dat kan, en het kost niet eens zo veel (soms kan het zelfs door een interne super-user), maar een stabiel proces werkt handiger.
 • Gebaseerd op regels, dus niet op buikgevoel. Al kan een databot ook gewoon alle relevante data opduikelen en met die info in de hand – nu ja, op het scherm – een medewerker om raad vragen. De rest van het proces wordt dan autonoom afgehandeld door de databot. Dat heet is het principe van de augmented employee.
 • Hoe hoger de volumes, hoe beter. Deze zijn vaak erg arbeidsintensief en dus is je business case voor robotic process automation snel gemaakt.
 • De doorlooptijd van het proces is lang. We zien vaak processen die op zich geen hoog volume draaien, maar waar een werknemer per case 10 minuten of meer mee aan de slag is.
 • Het proces verloopt met pieken en dalen, denk aan de maandafsluit op de boekhouding. Of de rompslomp rond het uitbetalen van salarissen. Een databot zorgt voor “werkbaar werk” voor je medewerkers op zo’n momenten. Intelligent automation heet dat.
 • Je werknemers maken vaak fouten bij de uitvoering van het proces. Een databot vergist zich niet, dus de foutenlast valt weg. Zo eenvoudig is het.

Onze Opdrachtgevers

Doe nu de RPA geschiktheid test!

Benieuwd of RPA geschikt is voor uw project? Wij hebben een eigen tool ontwikkeld waarmee u aan de hand van 5 vragen een rapport krijgt met een toelichting en score over hoe geschikt uw project voor RPA is.

TEROCO | Databots, your digital shortcut